COMPACTE MOTOR INTEGRATIE – RIOOL ROBOT
06.07.2021 CASE
#CONCEPT
#SUPPORT
#SEWERROBOTICS

De toegevoegde waarde van BOHEZ Concept & Support gaat verder dan enkel toelevering.
In deze case is BOHEZ betrokken bij een aandrijving voor rioolrobots waar de limieten werden opgezocht: een compacte inbouw, IP69, hoge toerentallen (+14 000rpm), geïntegreerde elektronica en ook extra lagering werd voorzien.

Van concept tot product

BOHEZ heeft een op maat gemaakte aandrijving voor rioolrobots naar zich toe getrokken. Alles begint bij de selectie van de juiste motor en vervolgens is het dankzij een eigen R&D afdeling mogelijk om op korte termijn een eerste concept te realiseren; zo wordt er kort op de bal gespeeld. Hierna volgt de integratie van verschillende mechatronische componenten; BLDC of Brushed DC motor, Reductiekast, controller… Via een designbook worden alle requirements samen met de klant bepaald en kan het model gefinaliseerd worden met de juiste componenten zoals connectoren, koppeling, lagers en voorspanningsveren.

spnhd 30

BRUSHLESS DC MOTOR

Er is vertrokken van een standaard BLDC motor zonder geïntegreerde electronica. De motor en de motor controller dienen ingebouwd te worden in een compacte behuizing.

BOHEZ kan ook ingeschakeld worden voor de programmatie en integratie van de samenstelling in het toestel van de klant. In dit geval werden signalen zoals ON/OFF, snelheid en richting gestuurd vanuit de centrale controle unit. Het is dus belangrijk om de juiste communicatie methode op te stellen. De sturingen van Nanotec kunnen zowel met analoge signalen als met communicatie bussen (CANopen, EtherCAT, EtherNet/IP en Modbus) werken.

SPN200 3

Extreme omstandigheden

“We houden van een uitdaging als het aankomt op technische specificaties. Een rioleringsstelsel is niet bepaald de gemakkelijkste plaats om een elektrische aandrijving in te laten functioneren. Zo moet er onder andere rekening gehouden worden met lage spanningen, een hoge beschermingsklasse en een robuust ontwerp. De betrouwbaarheid is van primordiaal belang in deze sector; een defect kunnen we ons niet veroorloven. Evenzeer is het behalen van 14.000 toeren met deze lage spanningen een ware uitdaging. Elke procent die we verliezen in rendement is een procent te veel. De kunst om wrijving te vermijden met een goede afdichting is hier ook een delicate evenwichtsoefening.”

A UNIQUE MOTOR FOR YOUR DEVICE?

close menu