Innovatieve motoren voor plantmachines
13.08.2020 CASE
#CONCEPT
#SUPPORT

BOHEZ Concept & Support ondersteunt Agriplant nv al sinds 2007 met unieke motoren voor de bouw van innovatieve landbouw- en plantmachines voor de Europese en Amerikaanse markt.

Over Agriplant

Agriplant nv werd opgericht in 1982 en is een familiebedrijf uit Langemark. Ze ontwerpen, produceren en verkopen landbouwmachines, vooral automatische groentenplantmachines. De Agriplanter is zo’n volautomatische plantmachine die volledig in huis ontworpen en geassembleerd werd. Hun klanten zijn onder andere loonwerkers, plantenkwekerijen en landbouwbedrijven. Agriplant is vooral actief in Europa, Canada en Amerika.

SQ57_PM81_801897

Robuuste motoren voor plantmachines

Agriplant werkt al sinds 2007 samen met BOHEZ Concept & Support. Tom Pattyn is Purchase & Application Manager bij het West-Vlaamse bedrijf. “Onze machines zijn moduletoepassingen die achter de tractor hangen. Daardoor moesten we voor onze plantmachines op zoek gaan naar motoren die robuust genoeg zijn voor slechte weersomstandigheden en die schokken kunnen opvangen. In 2007 bestond zoiets nog niet op de markt. We zijn toen in contact gekomen met BOHEZ, die een motor herwerkte tot die voldeed aan onze eisen. Sindsdien is BOHEZ onze leverancier van onze elektrische DC-motoren met reductiekast”, vertelt Pattyn.

2306
Agriplant_machines_010

Uitdagend project

“Een tijdje geleden had een klant een speciaal verzoek: we moesten een plantmachine uitrusten met een systeem waarbij meerdere aandrijfmotoren in de machine gesynchroniseerd worden met de snelheid van de tractor. Op een van de wielen van het planttoestel was een sensor gemonteerd als meetreferentie voor de snelheid. Meestal gebeurt synchronisatie bij zo’n machines via mechanische overbrenging – met kettingen en tandwielen dus. Maar er was een extra vereiste in dit project: de operator van de plantmachine moest de verhouding tussen tractorsnelheid en plantmotorsnelheid kunnen instellen tijdens het planten. Dat was mechanisch niet mogelijk. Er was op dat moment ook geen ruimte voor nieuwe elektronica of hardware-development, daarom hebben we gezocht naar een configuratie met standaardcomponenten. BOHEZ heeft een oplossing uitgewerkt met een standaard Millenium miniPLC van Crouzet en standaard geïntegreerde borstelloze DC-motoren met reductiekast, ook van Crouzet. Jean-François, de zaakvoerder van BOHEZ, schreef specifieke software voor deze toepassing en bezorgde handleidingen voor zowel de gebruikers als voor ons. Geen gemakkelijk project, maar dankzij BOHEZ hebben we onze klant een prima oplossing kunnen aanbieden.”

Evo_Designlab

Zorgeloos zakendoen

“BOHEZ is geen goedkope leverancier, maar ze stellen altijd innovatieve oplossingen voor en we hebben nog nooit problemen gehad met hun motoren voor onze plantmachines. Ook van onze klanten komen er nooit klachten. De levertermijnen worden altijd gerespecteerd en de communicatie verloopt goed. Jean-François is hier bijvoorbeeld al eens geweest met een team van de fabrikant om de mogelijkheden nog eens te overlopen. Zo’n persoonlijke service weten we te appreciëren.”

A UNIQUE MOTOR FOR YOUR DEVICE?

close menu