Bergtreinen kunnen maar liefst 3000 personen per uur vervoeren met een snelheid van 12 meter per seconde. De motoren die de deuren van zo’n trein bedienen, zijn bestand tegen een hoge cycluswerking in combinatie met temperatuur-, trillings- en vochtvariatie. Maar dat zijn lang niet de enige uitdagingen voor deuraandrijvingen van bergtreinen.
Veilige prestaties in elke situatie
Treindeuren worden vaak gezien als storingsgevoelige systemen in spoorvoertuigen. Storingen van de deuren kunnen de veiligheid van reizigers beïnvloeden en de onderhoudsfrequentie voor de spoorwegmaatschappijen verhogen.
De elektrische deuraandrijvingen moeten een instelbare sluitkracht hebben om de reizigers, hun kleding of andere voorwerpen gemakkelijk vrij te maken als ze gekneld raken. Verder dienen ze ook te beschikken over de veiligheidsfunctie van een automatische nooduitgang in geval van stroomuitval. Reizigers kunnen in dat geval de deur van de trein zelf openen in extreme situaties wanneer er geen stroom beschikbaar is.
Intelligent herstel van de deuraandrijving bij storingen
Een van de klanten van BOHEZ, een fabrikant van kabelspoortreinen, wilde het deursysteem van de bergtrein opwaarderen met slimme motoren. De motorelektronica voorzien van stroom bij stroomuitval behoorde tot een van de belangrijkste eisen.
Deze functie, ‘Save Homing’ genaamd, is van vitaal belang in veiligheidskritische toepassingen. Ze zorgt ervoor dat de motor zijn positie-informatie behoudt in geval van stroomuitval. Met het oog op de eisen van deze klant hebben we Save Homing ontwikkeld en geïntegreerd in de SMi21 elektronica van onze DCmind borstelloze motor.
Nauwkeurige en betrouwbare bewegingscontrole
De DCmind borstelloze motor kan geprogrammeerd worden met DCmind Soft, dat talrijke instelbare toepassingsprogramma’s omvat voor onder andere automatische deuren, kleppen, paaltjes en treindeuren.
In de standaard softwareversie is het onmogelijk om de koppelwaarde voor elke motorpositie te wijzigen. In de toepassing van de bergtrein daarentegen is het verplicht om het motorkoppel binnen de gewenste limieten te laten variëren. De koppelvariaties veranderen naargelang de trein naar omhoog of naar omlaag rijdt. Dat komt omdat het gewicht van de deur per rijrichting inwerkt op de deuraandrijving.
“Het softwareprogramma was toe aan een upgrade om onze motorversnelling en –vertraging te controleren volgens het specifieke algoritme van de klant m.b.t. de veiligheid van de mensen”, aldus Marc-Antoine Sebert, Software Development Engineer bij Crouzet.
Gebruiksvriendelijke sleutel-op-de-deur oplossing
De installatie in het treindeursysteem verloopt een pak eenvoudiger dankzij de voorprogrammatie op de motor. Het technische team van de deurfabrikant laadt de vereiste parameters in de motorbesturing om de deur snel operationeel te krijgen.
De nieuwe oplossing biedt een allround betrouwbaarheid van het spoorvoertuig, wat op zijn beurt bijdraagt aan meer comfort en veiligheid en betere operationele prestaties van de passagiers.